TeknoFys

 
 
Uusi ruumissäkki voi pelastaa henkiä
   
 
Halpislenkkarit yhtä hyviä kuin kalliit lenkkitossut
   
 
Ovenkahva ja biometrinen tunnistuslaite yhtä (epä)hygieenisiä
   
 
Aaaeeeiiiiooo! Surffaisitko netissä äänijänteillä?
   
 
Internet näyttää voikukalta – katso kuva!
   
 
Uusia materiaaleja vaikka mihin – Suomen Turusta
   
 
Osaamisen johtaminen hakoteillä suomalaisyrityksissä
   
 
Mihin kuluu puolet maailman sähköstä? Ja ratkaisu kulutuksen vähentämiseen!
   
 
Ketsuppipullo, josta saa jämätkin ulos!
   
 
Alkemistien räjähteen rakenne selvitettiin
   
 
Valonsäde Marsiin lähtee laiturilta 2 (teleportaatio)
Teleportaation uudet kujeet – aine ratsastaa valonsäteessä
 

Makroskooppinen aineaalto (atomilaserpulssi) voidaan siirtää paikasta toiseen valon avulla suhteellisen luotettavasti ja olemassa olevalla tekniikalla. Ei tarvita perinteisesti välttämättömiä välineitä (kvanttikietoutuneita hiukkasjoukkoja ja erinäisiä mittausvaiheita), sillä atomien kvanttitiloja ei tutkita. Ne vain ”muutetaan valoksi”, valo lähetetään toisaalle, ja kvanttitilat palautetaan valosta. Kylmä tulee, sillä lähetys- ja vastaanottolaitureina toimivat liki absoluuttisen nollapisteen tuntumassa olevat ainekeskittymät. Ja sitten menee fysiikaksi:  

(Pst. Tutkijat tiedostavat, että menetelmän tekninen toteutus hipoo teleportaation klassisen määritelmän rajoja, koska kvanttikietoutumista ei tarvita).

Kvanttiteleportaatio ja sen ongelmat julmasti yksinkertaistettuina  
Kvanttiteleportaatiossa hyödynnetään kvanttikietoutumista, kvanttimekaniikkaan kuuluvaa omituista ilmiötä. Sen mukaan kaksi hiukkasta voivat olla ”kietoutuneita” tai ”lomittuneita” toisiinsa niin, että muutos toisessa aiheuttaa vastaavan muutoksen toisessa – vaikka hiukkaset olisivat äärettömän kaukana toisistaan.  
   Tarvitaan siis toisiinsa kietoutuneiden hiukkasten ryhmä, joka jaetaan puoliksi lähetysaseman ja vastaanottoaseman kesken. Lähettäjä Liisa lisää siirrettävän hiukkasen omaan hiukkasryhmäänsä, ja Liisan hiukkasryhmän kvanttitila siirtyy vastaanottajana toimivan Pekan hiukkasryhmään. Liisan alkuperäisen hiukkasen kvanttitila tuhoutuu, ja teleportaatio on tapahtunut.  
   Tätä periaatetta soveltamalla on teleportoitu yksittäisiä fotoneja, valonsäteitä, vangittuja ioneja ja atomien ytimien spinejä. Kvanttikietoutuminen ei kuitenkaan ole täydellistä, joten paraskin teleportaatiotarkkuus on ollut 85 %.  

Teleportaatio ilman kvanttikietoutumista  
Optista kenttää käyttävä teleportaatio poikkeaa edellä kuvatusta. Lähettäjällä ja vastaanottajalla ei tarvitse olla toistensa kohtaloihin sidottuja hiukkasia, joten teleportaation onnistuminen ei riipu kvanttikietoutumisen laadusta.  
   Lähetys- ja vastaanottolaitureina toimivat Bose-Einsteinin kondensaatit (BEC). BEC on olomuoto, jonka atomit ottavat lämpötilan hipoessa absoluuttista nollapistettä. Tässä olomuodossa atomit ”unohtavat” itsenäisyytensä ja alkavat käyttäytyä kuten makroskooppinen aineaalto.  
   Lähetysasemalla suunnataan atomit (laskelmissa jopa 5 000 atomin ryhmä) kohti Bose-Einsteinin kondensaattia. Kondensaatti absorboi ne ja lähettää eteenpäin optisen signaalin, joka sisältää atomien kvanttitilan. Vastaanottajan kondensaatti absorboi optisen signaalin ja käyttää sen sisältämiä tietoja muodostaakseen lähes alkuperäisen atomiryhmän pulssin.  

Tutkijoiden esittämä teknisempi kuvaus  
Kvanttitilan siirtäminen atomilaserpulssista toiseen optisen välikentän kautta eli makroskooppisten aineaaltojen siirtäminen teleportaatiolla ilman kvanttikietoutumista.

Viittaukset atomien tiloihin – (1) atomi, johon magneettikenttä vaikuttaa, (2) atomi, johon magneettikenttä ei vaikuta, (3) virittynyt atomi.  


Siirrettävä pulssi (2)-tilan atomeja suunnataan kohti magneettikentillä hallittua Bose-Einsteinin kondensaattia. Kondensaatti on valaistu lasersäteellä (kontrollisäteellä). Kun atomit törmäävät lasersäteeseen, ne absorboivat fotonin, joka siirtää ne tilaan (3). Kondensaatin läsnäolo ja kontrollisäteen hienosäätö pakottaa atomit liittymään kondensaattiin ja emittoimaan fotonin tiettyyn suuntaan. Kaikki atomit siis päätyvät tilaan (1), ja syntyy signaalisäde. Kontrollisädettä säätämällä pystytytään koodaamaan atomipulssin kvanttitila signaalisäteeseen. Ihannetapauksessa signaalisäteen fotonien lukumäärä vastaa tarkalleen alkuperäisen pulssin atomien lukumäärää. Tieto ”sädetetään” toiseen Bose-Einsteinin kondensaattiin, joka on valaistu samanlaisella kontrollisäteellä. Kondensaatin atomit absorboivat fotonin signaalisäteestä ja emittoivat sen edelleen kontrollisäteeseen siirtäen osan kondensaatin atomeista tilaan (2). Fotonien momentti ”potkaisee” ne pois kondensaatista. Näin tieto alkuperäisestä pulssista kopioituu uuteen pulssiin. Atomien ”teleportaatio” on tapahtunut.
TeknoFys    21.8.2007 20:10 Lähde Teleportation of massive particles without shared entanglement. Bradley et al. arXiv.org Quantum Physics. / Teleportation of Massive Particles. Australian Research Council Centre of Excellence for Quantum-Atom Optics.  Kuva androog cc-by-2.0
   
 
Suomalaistutkija selvitti ruostumattoman teräksen salaisuuden
   
 
Sähköä suoraan ihmiskehosta?
   
 
Rembrandt-väärennösten uusi paljastuskeino
   
 
Business angel ei hyödytä yritystä työntekijänä eikä johtoryhmässä
   
 
Yrityskonsultit projektityöläisiä, eivät ideanikkareita
   
 
HD-taulutelevisio muuttaa tv-ohjelmien tempoa ja käyttöä
   
 
Espressokeittimellä eniten antioksidantteja kahviiin
   
 
Suomi merkittävimpiä typpi- ja fosforivirtojen aiheuttajia asukasmäärään suhteutettuna
   
 
Miksi lentoliikenneala saa 97 % päästöluvista ilmaiseksi, kysyy WWF
   
 
Kalastajat liikkuvat petojen lailla
   
 
Rubikinkuution ratkaisuennätys rikottu
   
 
Rasvatonta maitoa suoraan lehmästä
   
 
Numeroiden jättiläinen murtui
   
 
Aineen uusi olomuoto – polaritoni-supraneste
   
 
Turvatyynystä voi olla haittaa alle 149- ja yli 190-senttisille etupenkkiläisille
   
 
Robotti sukeltaa maailman syvimpään kuoppaan, Meksikon El Zacatón -cenoteen
   
 
Saksan, Ruotsin ja Ranskan yritykset vastuussa saastuttavimmista voimalaitoksista
   
 
Muuntogeenistä maissia autojen polttoaineeksi
   
 
Lentokoneiden pienet väsymissäröt suuri riski
   
 
Robotti haistelee myrkkykaasuja
   
 
Hämähäkkimiehen puku seittilinkoineen pian totta – nanotekniikalla
   
 
Biodiesel ei hidasta ilmastonmuutosta, päinvastoin
   
 
Naulapyssysankarilla reikä keskellä kämmentä
   
 
Viruksen kokoinen ”nanolamppu”
   
 
Nanotalo selättää maanjäristyksen
   
 
Ekokoti kierrätyslasista, kuonasta, lietteestä…
   
 
Lasermiekalla vettä halkomaan!
   
 
166 720 tuulimyllyä
   
 
Tietokone näkee jo kuin ihminen
   
 
Kännykät aussien pakkomielle
   
 
Muistitikku historiaan, tallenna valoon!
   
 
Vetyä ruohonleikkurin tankkiin?
   
   
 

hae uutisista