|
|
|
|
|
|
MediPsyko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaalin keittäminen tuhoaa syöpää estävää ainetta
|
Brassica-suvun kasvit, kuten parsakaali, ruusukaali, kukkakaali ja keräkaali, sisältävät glukosinolaatteja, jotka muuttuvat syöpää estäviksi isotiosyanaateiksi. 30 minuutin keittäminen tuhoaa glukosinolaatteja: parsakaalista 77 %, kukkakaalista 75 %, ruusukaalista 58 % ja keräkaalista 65 %. Höyryssä (0-20 min), öljyssä (0-5 min) ja mikroaaltouunissa (0-3 min) kypsentämisellä ei ollut merkittävää negatiivista vaikutusta. Pakastaminen (-85 oC) tuhosi kolmanneksen glukosinolaateista, mutta tavallisessa jääkaapissa ja huoneenlämmössä ne olivat melko turvassa jopa 7 päivää. Tutkittujen Brassica-kasvien käsittely ruoanlaittoa varten ei juuri vähentänyt glukosinolaattipitoisuuksia – lukuun ottamatta hienontamista: kuuden tunnin kuluttua pitoisuus oli peräti 75 % alkuperäistä pienempi.
|
|
MediPsyko 15.5.2007 17:43 Lähde EurekAlert! University of Warwick Kuva Darwin Bell cc-by-2.0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|